Kardeşlerin ayrılığı psikolojik problemleri beraberinde getirebilir!

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, boşanma sürecinde kardeşlerin ayrılmasının, çocukların duygusal gelişimi ve psikolojik sağlığı üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Erken Yaşlarda Bağlanma Figürlerinin Kaybının Etkileri

Boşanmanın bireylerin ve çocukların hayatında önemli bir değişim dönemi olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, boşanma sonrasında bazı çocukların ebeveynlerinden değil, en yakın duygusal bağları olan kardeşlerinden de ayrılmak zorunda kalabileceğini vurguladı. Bu durumun çocukların ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğine dikkat çekti.

Ülkü, kardeşler arasında kurulan bağın stresli yaşam olaylarında koruyucu bir faktör olduğunu söyleyerek, boşanma sonrasında kardeşlerin ayrılmasının çocukların temel duygusal destek sistemlerinden birini kaybetmeleri anlamına geldiğini belirtti. Kardeşin yokluğunun çocuğun yalnızlık hissini artırabileceğini ve güvenli bağlanmayı zorlaştırabileceğini ifade etti.

Kardeşler Arasındaki Desteğin Önemi

Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, kardeşlerin birlikte büyümesinin çocukların duygusal dayanıklılığını artırdığını belirtti. Ortak yaşanmışlıkların ve birlikte geçirilen zamanın kardeşler arasında güçlü bir bağ oluşturduğunu ve bu bağın çocuğun kendini güvende ve anlaşılmış hissetmesini sağladığını açıkladı. Kardeşlerin birbirlerinin duygusal ‘sığınağı’ haline geldiğini ve bu durumun yalnızlık hissini azalttığını, empati becerisini güçlendirdiğini ve sağlıklı bağlanma gelişimine katkı sağladığını söyledi.

Yabancılaşmayı Önlemek İçin İletişim Önemli

Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, ayrı büyüyen kardeşler arasında zamanla duygusal uzaklaşma ve yabancılaşmanın gözlemlenebileceğine dikkat çekti. Bu durumu önlemek için ebeveynlerin veya bakım verenlerin kardeşler arasındaki iletişimi teşvik etmeleri gerektiğini belirterek, online görüşmelerin, ortak tatillerin ve mektuplaşmalar gibi etkinliklerin duygusal mesafeyi azaltabileceğini aktardı.

Kardeşlik Bağı ve Duygusal Gelişim

Çocukların boşanma ve kardeş ayrılığı sürecini algılama şekillerinin farklı olabileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, kardeşlik bağının akrabalıkla sınırlı olmadığını vurgulayarak, bu bağın çocukların duygusal gelişimi için önemli olduğunu ifade etti.

Ülkü, kardeşlerin ayrılmasının çocukları olumsuz etkileyebileceğini belirterek, duygusal yansımaların farkında olmanın ve kardeşlik bağını korumanın önemini vurguladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Uzmanından yaz tatili uyarısı: Adet geciktirici ilaçlar tehlikeli mi?

Kadınların özellikle yaz döneminde tatil planlarına göre adet dönemini ertelemek istediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, “Adet geciktirici ilaçlar kısa süreli kullanımda kalıcı bir risk oluşturmasa da, kesinlikle bir alışkanlığa dönüşmemelidir” dedi.

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Genetiğin şifresi sporun yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.