TÜİK’in verilerine değil bu verilere bakın: Yemeyi bırakmışız

2025 Mart Ayında Kartlı Yeme İçme Harcamalarında Değişim

2025 yılı Mart ayında kredi ve banka kartlarıyla yapılan yeme içme harcamalarında dikkat çeken bir değişim yaşandı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, yeme içme sektöründe kartlı işlem adedi geçen yıla göre düşüş göstererek 200 milyona geriledi. Bu duruma karşın işlem başına ortalama harcama tutarı 435 TL ile rekor seviyeye ulaştı ancak toplam harcama reel olarak daralma yaşandı.

İşlem Sayısında Azalma, Harcama Tutarında Artış

Mart ayında yeme içme sektöründe yapılan kartlı harcamaların toplam tutarı 87 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu tutarın geçen yıl aynı dönemdeki 60 milyar TL’lik tutara göre %45 oranında arttığı görüldü. Ancak yeme içme enflasyonunun da hesaba katılmasıyla reel artış sadece %1,1 seviyesinde kaldı. Bu durum, harcama miktarındaki artışın fiyat artışlarından kaynaklandığını ve aslında tüketimde bir düşüş yaşandığını gösteriyor.

Kişi Başı Harcama Artışı

2025 Mart ayında kişi başına ortalama harcama tutarı önceki yıla göre %59’luk bir artışla 435 TL’ye yükseldi. Ancak reel artışın %11 seviyesinde kalması, harcama adedindeki azalış nedeniyle toplam tüketimin artmadığını hatta bazı dönemlerde azaldığını gösteriyor.

Yeme İçme Harcamalarının Genel Harcamalardaki Düşüşü

2024 yılı Mart ayında toplam kartlı harcamaların %5’ini oluşturan yeme içme sektörü, 2025 Mart ayında bu oranın %4,97’ye geriledi. Bu durum, yeme içme harcamalarının genel harcamalara göre daha yavaş büyüdüğünü hatta bazı durumlarda gerilediğini gösteriyor.

Artan Harcamaların Tüketicileri Durdurması

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer’e göre, dışarıda yemek yeme alışkanlıklarında ciddi bir değişim yaşanıyor. Artan maliyetler ve yetersiz gelir artışı, tüketicileri zorunlu harcamalar dışındaki kalemlerde daha temkinli olmaya yönlendiriyor.

İlk çeyrekteki düşüşte takvim faktörlerinin de etkisi büyük oldu. Sömestr tatilinin başlamasıyla seyahat talebinin artması, Şubat ve Mart aylarında yeme içme harcamalarını azaltırken, aynı dönemde Ramazan ayının Mart ayına denk gelmesi de işlem adetlerine olumsuz yansıdı, özellikle gündüz servis yapan işletmelerde bu durum daha belirgin hale geldi.

Related Posts

İstanbul’un en büyük arsasına 5 aday çıktı: Açık artırma bugün başlıyor

İstanbul’un Maltepe ilçesinde dev arsa bugün satışa çıkarılıyor. 8 bin 88 metrekarelik alan bugün alıcısını bulacak.

Türkiye’nin dolar milyarderi 58 milyon dolara jet aldı, eskisini satışa çıkardı

Limak Holding’in sahibi Nihat Özdemir, bu yılın başında tam 58 milyon dolarlık (2.2 milyar TL) iş jeti Falcon 6X siparişi vermişti. Tüm dünyada yalnızca 55 tane sipariş verilen lüks jetine kavuşan Özdemir, eski jetini hızlıca satışa çıkardı.

Antalya otelleri kapı krizi yaşıyor

Antalya’daki otellerde yangına dayanıklı kapı krizi yaşanıyor. Kartalkaya’da 78 kişinin yaşamını yitirdiği otel yangını sonrasında Antalya’da 2 bin 734 otelde 300 bin civarında oda kapısının çoğunluğunun yangına dayanıklı olmadığı belirlenmişti.

Özgür Erdursun zamlı maaşları hesapladı! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Temmuz ayına günler kala emekli ve memur zammına ilişkin en net açıklama SGK Uzmanı Özgür Erdursun’dan geldi. Özgür Erdursun emekli ve memur zam oranları ile en düşük emekli maaşının kaç lira olacağını hesapladı. 4a SSK ve 4b BAĞKUR emeklisi Temmuz …

Gümüş fiyatları fırladı: 13 yılın zirvesinde!

Gümüşün ons fiyatı uluslararası piyasalarda 37,2 dolara ulaşarak 2012’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Değerli metallerdeki küresel artış trendi, gümüşe olan talebi de yükseltti.

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı – 17 Haziran 2025

Borsa İstanbul BIST 30 endeksi güne yaklaşık yüzde 0,3 düşüşle 10.454,00 puandan başladı.