Trump korkuyu körüklüyor: Nükleer silah çağı başladı mı?

Nükleer Silah Çağı: Trump’ın Dönüşüyle Başladı

Financial Times gazetesine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın dönüşüyle birlikte dünya genelinde yeni bir nükleer silah çağı başladı. Soğuk Savaş döneminde, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği arasında en azından nükleer silahlanmanın kötü olduğu konusunda anlaşma vardı.

Gidişattan rahatsız olan o dönemin Amerikan başkanı John F. Kennedy, 1960’larda Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’nı müzakerelere açtı. 1970’te yürürlüğe giren anlaşmada, Amerikan nükleer şemsiyesinin genişletilerek, müttefiklerin caydırıcılık için nükleer silaha ihtiyaç duymayacağı fikri üzerine düşünülmüştü.

Trump’ın Dış Politika Hamleleri ve Müttefiklerin Soruları

Ancak Trump’ın dış politika kararları, Rusya’ya yakın durması, NATO’ya ve Avrupa’ya mesafeli durması müttefik ülkeleri zor durumda bıraktı. Washington’ın müttefiklerine sağladığı nükleer kalkanı kaybetmesi durumunda ne olacağı ve böyle bir duruma nasıl hazırlıklı olunacağı soruları gündeme geldi.

Nükleer Silah Sahibi Ülkeler ve Artan Tehlike

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na göre, nükleer silah sahibi olan ülkeler Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile sınırlıydı. Ancak anlaşmadan çekilen Kuzey Kore ve anlaşmayı imzalamamış olan İsrail, Hindistan ve Pakistan da nükleer silahlara sahip ülkeler arasında yer alıyor.

Analistlere göre, Trump’ın Rusya’ya karşı tavrı, Avrupa ve Asya’daki müttefik ülkelerin kendi nükleer kalkanlarını oluşturma isteğine neden olabilir. Bu durumda, nükleer silahlı devletlerin sayısı 25’e kadar çıkabilir.

Nükleer Seçenekler ve Artan Endişe

Bazı ülkeler, Almanya, Polonya, Güney Kore ve Japonya şu anda nükleer seçenekleri değerlendiriyor. Almanya, Fransa ve İngiltere ile nükleer silahları paylaşma konusunu tartışıyor. Polonya, Amerikan nükleer savaş başlıklarını topraklarında barındırmayı planlıyor. Japonya ve Güney Kore ise nükleer silahları Çin ve Kuzey Kore’ye karşı caydırıcı bir güç olarak görme niyetinde.

Related Posts

Dünyayı tehdit eden sessiz katil: Önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir… H. pylori nedir?

Dünya çapında mide kanseri vakalarının yüzde 76’sından sorumlu olan Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi, önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir. Uzmanlar, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonların genellikle hazımsızlık, şişkinlik veya mide bulantısı gibi sıradan belirtilerle gizlice ilerlediğini ve mide dokusuna verdiği hasarla kansere yol açabileceğini vurguluyor.

İkinci çağrıda üç yeni isim yer aldı: Öcalan’ın videosunda yanındaki kişiler kim?

İkinci çağrıda üç yeni isim yer aldı: Öcalan’ın videosunda yanındaki kişiler kim?

İstanbul’u sıcak çarptı! Kavurucu sıcağa böyle çözüm buldular

İstanbul’da etkili olan sıcak hava dalgası, kent genelinde vatandaşları sahillere ve denize yönlendirdi. Termometreler bazı ilçelerde 39 dereceyi gösterdi. İstanbullular, denize girerek ya da sahillerde yürüyüş yaparak serinlemeye çalıştı.

İstanbul’da lüks otellere ve mekanlara yıkım şoku!

İstanbul Boğazı’nda bulunan Bebek Otel, Mandarin Otel ve Ottoman Otel’deki kaçak yapılar için yıkım kararı verildi.

Sel felaketinde ölü sayısı 111’e çıktı kayıplar 170’i aştı

Teksas’ın Kerr County bölgesinde meydana gelen sel felaketi, eyalet tarihinin en ölümcül doğa olaylarından biri haline geldi. Teksas Valisi Greg Abbott, şu ana dek 111 kişinin öldüğünü ve 161 kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Vali Abbott, “ortak …

Suriye’de dikkat çeken afiş: Şara ve Trump yan yana

Suriye’nin başkenti Şam’da, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ve ABD Başkanı Donald Trump’ın fotoğraflarının yer aldığı, “barış” temalı bir afiş asıldı.