TikTok Twitter’ı Geçti
Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü’nün 2024 Dijital Haber Raporu’na göre, dünya genelinde haberlerden uzaklaşma eğilimi artıyor. Raporun öne çıkan bazı bulguları şunlar:
Her 10 kişiden 4’ü haberlerden uzak duruyor: Bu oran 2017’ye kıyasla önemli ölçüde arttı ve haber tüketiminde genel bir düşüşe işaret ediyor.
Rapor, Ukrayna ve Orta Doğu’daki savaşların insanların haberlerden uzak durma eğiliminde artışa katkıda bulunduğunu öne sürüyor.
Özellikle kadınlar ve gençler, etraflarındaki yoğun haber akışından dolayı kendilerini yorgun hissediyor ve bu durum haberlerden uzaklaşmalarına neden oluyor.
TRT Haber’in BBC’den aktardığına göre seçimler, haberlere olan ilgiyi geçici olarak artırabiliyor olsa da, genel eğilimde bir değişiklik yaratamıyor.
Rapor, koronavirüs pandemisinin zirvesine kıyasla haberlere olan güvenin %4 oranında azaldığını gösteriyor.
TV ve yazılı basın gibi geleneksel haber kaynaklarının izleyici kitlesi son 10 yılda keskin bir şekilde düşüyor.
Gençler haberleri internet ve sosyal medya platformları üzerinden takip etmeyi tercih ediyor. YouTube, WhatsApp ve TikTok, önemli haber kaynakları arasında yer alıyor.
Özellikle gençler için internette video, haber tüketiminde önemli bir rol oynuyor. Kısa haber videoları en çok ilgi gören formatlar arasında yer alıyor.
Yapay zekanın habercilikte kullanımı konusunda kamuoyunda yaygın bir şüphe var. Yapay zekanın, gazetecilerin yerine geçmek yerine onları desteklemesi gerektiği düşünülüyor.
Haber podcast’leri, yayıncılar için parlak bir nokta olarak görülüyor.
Türkiye’de haberler en çok internet üzerinden takip ediliyor. Haber kaynağı olarak internetin kullanım oranı %70’e ulaştı.
Televizyon ve yazılı basının gerisinde kalan sosyal medya, haber platformu olarak önemli bir rol oynuyor. En popüler platformlar sırasıyla Youtube, Instagram, Whatsapp, Facebook, Twitter ve Tiktok.