Şimşek’ten 41 milyar dolarlık borç planı: Türkiye’nin geleceği proje finansmanına emanet

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 6 Uluslararası Finans Kuruluşuyla 41 Milyar Dolarlık Proje Finansmanı Sağlanacağını Açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 6 uluslararası finans kuruluşuyla yapılan görüşmeler neticesinde, uzun vadeli ve düşük maliyetli yaklaşık 41 milyar dolarlık proje finansmanı temin edileceğini ifade etti.

Şimşek, bu kaynağın “yeşil ve dijital dönüşüm, afet dayanıklılığı, altyapı ve kapsayıcı büyüme projeleri” için kullanılacağını duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı, sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Dünya Bankası, Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB), İslam Kalkınma Bankası (IDB) ve Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ile yapılan iş birliklerinin güçlendirildiğini belirtti. Bu süreç, üç yıllık bir dönemi kapsayacak olup, Türkiye’ye toplamda 41 milyar dolarlık uzun vadeli finansmanın aktarılmasını hedeflemektedir.

Bakan, bu finansmanın üretkenliği artırarak “sürdürülebilir yüksek büyümeyi” destekleyeceğini savundu ve Türkiye’nin yüksek gelirli ülkeler kategorisine yükselmesinin nihai hedef olduğunu vurguladı.

Diğer yandan, ekonomistler ve muhalefet partileri, uzun vadeli olsa bile dış kaynak girişlerinin borç yükünü artırabileceği ve bu tür finansman anlaşmalarının gelecekte bağımsız ekonomi politikalarının izlenmesini zorlaştırabileceği konusunda uyarılarda bulunmaktadır.

Related Posts

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump’tan Çin’e karşı sert sözler!

ABD Başkanı Trump basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Trump, Çin’den “önemli bir şey” almadıkları sürece tarifeleri düşürmeyeceklerini söyledi.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Akbank’tan ilk çeyrekte kâr açıklaması

Akbank, 2025’in ilk çeyreğinde 13 milyar 732 milyon lira konsolide net kâr elde ettiğini duyurdu.

Atilla Yeşilada uyardı: Çok sert düşecek

Ekonomist Atilla Yeşilada, son haftalarda altın fiyatlarında yaşanan yükselişin ardından yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu. Yeşilada, ons altın fiyatlarındaki yükselişinin arkasında gerçekçi bir neden bulunmadığını belirterek, ‘Bu balon öyle bir patlar ki, herkesin elinde kalır ve çok ciddi bir zarar oluşur” ifadelerini kullandı.

Nobelli Acemoğlu: Teknoloji devlerine yüzde 50 sabit vergi konulmalı

Daron Acemoğlu, Google’ın dijital reklam pazarındaki tekelleşmesine dikkat çekerek teknoloji devlerine yüzde 50 sabit vergi çağrısı yaptı. Acemoğlu, elde edilecek gelirin bağımsız gazeteciliğe ve kamusal dijital alanlara aktarılması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir