Nakliye şirketlerinden Hürmüz Boğazı geçişinde üst düzey temkin

Küresel Endişeler: Hürmüz Boğazı’nda Neler Oluyor?

İran ve ABD arasındaki gerilim, İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ve ABD’nin İran’daki nükleer tesislere düzenlediği saldırılardan sonra, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceği endişeleri küresel ekonomi ve piyasaları etkisi altına aldı.

ABD’nin İran’daki nükleer tesislere saldırılarının ardından İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Üyesi İsmail Kevseri, Meclisin Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararı aldığını duyursa da bu ihtimalin düşük olduğu değerlendiriliyor.

Windward’a göre, ABD’nin saldırılarının ardından Hürmüz Boğazı’ndaki gemi taşımacılığı son 20 yılın en yüksek tehdit seviyesine ulaştı.

Güvenliğe Yönelik Riskler Artıyor

Hürmüz Boğazı’ndaki güvenlik riskleri artarken, Gemi Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) sinyallerine yapılan müdahaleler de dikkat çekiyor. Basra Körfezi’nde faaliyet gösteren ticari gemilerin yüzde 23’ünün GPS sinyallerine müdahale nedeniyle navigasyonunda aksama yaşandığı belirlendi.

Küresel Risk Yönetimi Araştırma Başkanı Arne Lohmann Rasmussen, güvenlik endişelerinin arttığını vurgulayarak, şirketlerin deniz taşımacılığı konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Rasmussen, Hürmüz Boğazı’nın kapatılma ihtimalinin düşük olduğunu ancak İran’ın dolaylı yollardan buna yönelebileceğini ifade etti.

Şirketler Tedbirli Olmaya Devam Ediyor

Maersk ve Hapag-Lloyd gibi büyük nakliye şirketleri, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlerini sürdürürken durumu yakından izlediklerini ve acil durum planlarına hazır olduklarını belirtti.

Frontline ve Shell gibi enerji şirketleri de güvenlik konusunda hassasiyetlerini koruyor ve trafiğin yoğun olduğu bölgelerde dikkatli olmaya devam ediyor.

Hürmüz Boğazı: Stratejik Öneme Sahip Bir Geçit

Hürmüz Boğazı, Orta Doğu’dan dünya pazarlarına petrol ve doğal gaz taşınmasında kritik bir rol oynuyor. Bölgeden geçen petrolün %30’u bu boğazdan geçiyor.

Her gün yaklaşık 20 milyon varil petrol ve petrol ürünü bu boğazdan geçerek Asya piyasalarına ulaşıyor. Ayrıca, dünya çapındaki doğal gaz ticaretinin %20’si de buradan gerçekleşiyor.

Related Posts

TÜİK’ten göç açıklaması: 2 milyon 682 bin 673 kişi iller arasında göç etti

TÜİK, 2024 yılı “İç Göç İstatiklikleri” verilerini yayımladı. Buna göre, Türkiye’de 2008 yılında yüzde 3,18 olan iller arası göç eden nüfus oranı, 2024 yılında yüzde 3,13 oldu. Türkiye’de 2024 yılında 2 milyon 682 bin 673 kişi iller arasında göç etti …

Tavuk eti üretimi mayısta yıllık bazda arttı

Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 artarak 241 bin 782 tona yükselirken, tavuk yumurtası üretimi yüzde 13,5 azalışla 1 milyar 526 milyon 665 bine geriledi.

ABD Başkanı Trump duyurdu: Avrupa Birliği ve Meksika’ya yüzde 30 gümrük vergisi

ABD Başkanı Trump duyurdu: Avrupa Birliği ve Meksika’ya yüzde 30 gümrük vergisi

Yüzde 70 zam geldi: İşte yeni fiyatlar

Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, 2025-2026 akademik yılında da devlet üniversitelerinde birinci öğretim programlarına kayıtlı öğrencilerden katkı payı alınmayacak. Uzaktan ve ikinci öğretim için alınan katkı payları ve …

Borsa güne yükselişle başladı: 10 Temmuz 2025 Perşembe Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,97 yükselişle 10.266,31 puandan başladı.

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …