Klorat nedir, zararları neler? Klorat kullanım alanları

Klorat İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Klorat, klor (Cl) içeren bir grup kimyasal bileşiktir ve genellikle klorat tuzları olarak bulunur. Potasyum klorat (KClO₃), sodyum klorat (NaClO₃) ve amonyum klorat (NH₄ClO₃) gibi bileşikler endüstride ve tarımda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Potasyum klorat, kibrit üretiminde, piroteknik alanında (havai fişeklerde) ve patlayıcılar sektöründe kullanılmıştır. Ayrıca laboratuvarlarda oksijen kaynağı olarak da kullanılabilir.

Klorat Kullanımının Zararları Nelerdir?

Kloratlar methemoglobinemiye neden olabilir, yani kanda oksijen taşıyan hemoglobin zarar görür ve oksijen eksikliği meydana gelir. Yüksek dozlarda alındığında böbrek ve karaciğer hasarına yol açabilir. Klorat tozları solunum yollarını tahriş edebilir, öksürüğe, nefes darlığına ve akciğer hasarına neden olabilir. Buharları veya dumanları solunduğunda zehirlenmeye sebep olabilir. Yutulduğunda mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve iç kanamaya yol açabilir. Aşırı dozda alındığında ölüme sebep olabilir. Deri ile temasında tahriş ve yanıklara neden olabilir. Göze temasında kalıcı hasar ve körlük riski vardır. Su kaynaklarına karıştığında zehirli etkilere sebep olabilir, bitkilere ve hayvanlara zarar verebilir. Suda yaşayan organizmalar üzerinde öldürücü etkisi olabilir. Balıkların ve diğer su canlılarının oksijen almasını engelleyerek toplu ölümlere sebep olabilir. Toprakta uzun süre kalabilir ve tarımsal üretimi olumsuz etkileyebilir.

Related Posts

Uzmanından yaz tatili uyarısı: Adet geciktirici ilaçlar tehlikeli mi?

Kadınların özellikle yaz döneminde tatil planlarına göre adet dönemini ertelemek istediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, “Adet geciktirici ilaçlar kısa süreli kullanımda kalıcı bir risk oluşturmasa da, kesinlikle bir alışkanlığa dönüşmemelidir” dedi.

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Genetiğin şifresi sporun yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Polen ve toz alerjisi gözleri nasıl etkiliyor? Uzmanından uyarılar

Yaz aylarında gözde görülen allerjik hastalıklara dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mediha Tok Çevik, ’’Gözlerde allerjik reaksiyonlar, duyarlı olunan etkene maruz kalındığında ilgili allerjene karşı hassas olan gözlerin verdiği kızarıklık, şişlik, sulanma ile ortaya çıkar’’ dedi.