Kamu işçisine sunulan teklifi gösterdi, emekliye temmuz zammı için kötü haberi verdi

Emeklilerin Temmuz Ayı Enflasyon Farkı Beklentisi

Milyonlarca emekli, enflasyon karşısında zorlu bir mücadele verirken haziran enflasyonu ve temmuzda alacakları enflasyon farkı merak konusu oldu.

Mays ayı enflasyon verilerinin beklentilerin altında gelmesiyle birlikte, haziran ayı için de düşük bir enflasyon bekleniyor.

Türkiye Gazetesi‘nde yazan Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, haziran enflasyonunun beklentilerin altında olacağını dile getirdi.

Karakaş, ülkedeki 16 milyonu aşkın emeklinin hayat şartlarıyla başa çıkmanın zor olduğunu belirterek, “Emeklilerin gözü kulağı, temmuz ayındaki maaş güncellemesinde.” dedi.

“Yasal zorunluluk olan maaş zammının yanı sıra hükümetin ek bir iyileştirme yapıp yapmayacağı merak ediliyor.” diyen Karakaş, emeklilerin enflasyonun resmi rakamlardan daha yüksek olduğu konusunda hemfikir olduğunu ifade etti.

Emekli aylıklarının yüksek enflasyon karşısında eridiğini belirten Karakaş, aylık enflasyon farkı formülünü önerdi. Karakaş, “Eşel Mobil” sistemi sayesinde enflasyon oranlarının her ay maaşlara yansıtılmasının, emeklilerin zor durumlarını hafifletebileceğini söyledi.

Enflasyon Farkı Şu Anda %15,09

Karakaş, açıklanan 5 aylık enflasyon verilerine göre SSK, Bağ-Kur, Banka ve Oda Sandığı emeklilerinin en az %15,09 oranında zam alacağını belirtti.

“En düşük emekli maaşı olan 14 bin 469 TL, bu orana göre güncellendiğinde yaklaşık 16.652 TL olacak.” dedi.

SSK veya Bağ-Kurlu bir emeklinin maaşı, herhangi bir iyileştirme olmazsa bile nisan ayındaki enflasyon verisiyle bugün 18 bin 760 TL’ye kadar yükselebilir. Benzer şekilde, 20.900 TL maaşı olan bir emekli, mart ayındaki enflasyon verisiyle bugün 24 bin 54 TL maaş alabilir.

Ek İyileştirme Yapılacak mı?

Karakaş, TÜİK’in haziran ayı enflasyonunu beklentilerin altında açıklayacağını tahmin ederek, emeklilere temmuzda en az %16 en fazla %17 oranında zam yapılabileceğini söyledi.

Seyyanen zam ve refah payı konularında olumlu bir hava olmadığını belirten Karakaş, hükümetin bu yıl personel ve emekli maaşları konusunda ilave artış yapmayacağı yönünde konuşulduğunu ifade etti.

Sonuç olarak, Karakaş, emekli maaşlarının sadece enflasyona endeksli zamlarla iyileştirilemeyeceğini vurgulayarak, kalıcı bir çözüm için seyyanen zam yapıldıktan sonra millî gelir artışından belirli bir oranda verilmesi gerektiğini savundu.

Related Posts

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

Sberbank 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Bir sigara grubuna daha zam: En ucuz ve pahalı sigara fiyatları listesi güncellendi

Sigara fiyatları Temmuz 2025 itibarıyla yeniden zamlandı. Philip Morris grubu, 9 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere sigara fiyatlarını artırdı. En ucuz sigara 85 TL, en pahalı sigara 94 TL oldu. İşte güncel zamlı sigara fiyatları listesi…

Altın güne düşüşle başladı: Gram ne kadar oldu?

Altın güne düşüşle başladı: Gram ne kadar oldu?

Bir sigara grubuna daha zam: Fiyat listesi belli oldu!

Sigara fiyatları temmuz ayında art arda gelen zamlarla yükselmeye devam ediyor. Sektörün önde gelen markaları da zam dalgasına katıldı. Yeni fiyatlar tüketicinin cebini daha da zorluyor.