İnsana ait sanılıyordu, denizin dibinde bulunan çene kemiğinin gizemi çözüldü

Penghu Kanalı’nda Bulunan Fosil Kimliği Çözüldü

Penghu Kanalı’nda bir balıkçı tarafından yakalanan fosil, ilk keşfedildiği 2000’li yıllardan bu yana paleoantropologlar arasında tartışma konusu olmuştu. Çene kemiğinin Homo erectus, arkaik Homo sapiens ya da Denisovanlara ait olabileceği düşünülüyordu. Yeni teknikler, bu gizemi sonunda aydınlattı.

PROTEİN ANALİZİ İLE FOSİL KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Kopenhag Üniversitesi’nden moleküler antropolog Frido Welker liderliğindeki bir araştırma ekibi, fosilin kimliğini belirlemek için antik proteinleri analiz eden yeni bir yöntem olan paleoproteomikten faydalandı. Bu teknik, DNA’nın korunamadığı fosillerde önemli bir çözüm oluşturuyor.

Science dergisinde yayımlanan bulgulara göre, Penghu 1 adı verilen fosilin erkek olduğu ve protein diziliminin Denisovanlara özgü olduğu belirlendi. Bu yöntem sayesinde, ileride diğer insanımsı fosillerin doğru bir şekilde sınıflandırılmasında da kullanılabilir.

Denisovanlar, Neandertallerle aynı dönemde yaşamış, ancak çok az sayıda fosil bırakmış bir insan türüdür. Bugüne dek en çok bilgi Sibirya’daki Denisova Mağarası’ndan çıkarılan DNA örneklerinden elde edildi. Ancak, fiziksel örneklerin azlığı, bu türün dağılımını ve evrimsel ilişkisini tam olarak anlamanın zorluğunu artırıyordu.

Penghu 1’in Denisovan olarak sınıflandırılması, bu türün sadece soğuk Sibirya’da değil, Tayvan gibi sıcak ve nemli bölgelerde de yaşamış olabileceğini göstermektedir. Bu durum, Denisovanların Asya’nın çeşitli yerlerinde var olabileceği fikrini desteklemektedir.

YAŞ TESPİTİ ZOR AMA ÖNEMLİ

Araştırmacılar, fosilin tam yaşını belirlemenin zor olduğunu, çünkü uzun süre su altında kaldığını açıkladılar. DNA analizleri başarısız oldu ve geleneksel tarihleme yöntemleri uygulanamadı. Fosille birlikte bulunan hayvan kemikleri, iki farklı dönem olasılığı sundu: 10 bin–70 bin yıl arası veya 130 bin–190 bin yıl öncesi.

Daha genç tarihler doğruysa, Penghu 1 şimdiye kadar bulunan en genç Denisovan fosili olabilir. Şu anda en genç örnek, 40 bin yıl önce Tibet Platosu’nda bulunan bir fosildir.

Related Posts

Her kredi kartında var ama çoğu kişi bilmiyor! İşte CVV gerçeği

İnternet alışverişinde sıkça kullanılan CVV özelliğinin amacını çoğu kişi bilmiyor. Bu 3 haneli numara dolandırıcılığa karşı kalkan görevi görüyor.

İran, İsrail’in siber saldırılarını önlemek için internet komple kapatıyor

İran – İsrail savaşının 6. gününde Tel Aviv ve Tahran’ın karşılıklı bombalanması devam ederken, bölgeden farklı haberler de gelmeye ve savaş bombalarla olduğu kadar sosyal medya paylaşımları, karşılıklı söylemlerle de devam ediyor. İran hükümeti son olarak İsrail kaynaklı olası siber saldırılara karşı önlem olarak ülkedeki internet erişimini yavaşlatmaya başladı. Vatandaşlardan Whatsapp gibi uygulamaların silinmesini isteyen İran hükümeti, bu gece itibariyle ülkedeki interneti tamamen kapatmayı planlıyor.

‘Şehir yok edici’ asteroidin Ay’a çarpma ihtimali arttı

Dünya’ya çarpma riskiyle keşfedilen ve dikkatleri üzerine çeken 2024 YR4 asteroidinin Ay’a çarpma ihtimali önemli ölçüde arttı.

Elif Berfin Altun’dan atıcılıkta çifte rekor

Uluslararası Atıcılık Sporları Federasyonu (ISSF) Havalı ve Ateşli Silahlar Dünya Kupası’nda milli sporcu Elif Berfin Altun, Türkiye rekoru kırdı.

WhatsApp beta güncellemesi geldi! Avatar ekleyebiliyorsunuz

WhatsApp’ın beta güncellemesiyle artık profile avatar eklemek mümkün oluyor.

Müzik dinlerken tüylerin diken diken oluyorsa, beynin diğer insanlardan farklı çalışıyor olabilir

Müzik dinlerken bir anda vücudunuzun ürperdiğini, tüylerinizin diken diken olduğunu hissediyorsanız yalnız değilsiniz. ‘Frisson’ adı verilen bu his, beyninizin hem duygusal hem fiziksel düzeyde derin bir tepki verdiğini gösteriyor.