Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden Kene Uyarısı!

Namık Kemal Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, son 2 ay içinde 200 kişinin kene ısırığı nedeniyle polikliniklerine başvurduğunu belirtti. Yapılan değerlendirmelerde şu ana kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık tespit edilmedi.

Doç. Dr. Doğan, Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının yükselmesi ile artan kene tehlikesine dikkat çekerek vatandaşları uyardı.

Özellikle piknik yaparken ve tarım arazilerinde çalışırken kol ve bacakların örtülmesini öneren Doç. Dr. Doğan, kenelerin ilkbahar ve yaz aylarında çoğaldığını ve bu dönemlerde dış ortamda kenelerle temasın risk taşıdığını vurguladı. Genellikle tarım işçileri ve kırsal alanlarda çalışanların risk altında olduğunu belirten Doğan, bu kişilerin gerekli önlemleri alması gerektiğini söyledi.

“Keneler elle çıkarılmamalı”

Kenelerin elle çıkarılmaması gerektiğini belirten Doç. Dr. Doğan, kenenin doğru yöntemlerle çıkarılması gerektiğini ve üzerine kimyasal madde dökülmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca kene tutunması durumunda ateş, bulantı, kusma gibi belirtilerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini hatırlattı.

Herhangi bir bulaşıcı hastalık bulunmamış olabileceğini belirten Doç. Dr. Doğan, bu durumun risk oluşturmadığı anlamına gelmediğini ve belirtiler ortaya çıktığında en yakın sağlık kurumu ile iletişime geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Genetiğin şifresi sporun yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Polen ve toz alerjisi gözleri nasıl etkiliyor? Uzmanından uyarılar

Yaz aylarında gözde görülen allerjik hastalıklara dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mediha Tok Çevik, ’’Gözlerde allerjik reaksiyonlar, duyarlı olunan etkene maruz kalındığında ilgili allerjene karşı hassas olan gözlerin verdiği kızarıklık, şişlik, sulanma ile ortaya çıkar’’ dedi.

Üroloji ve Androloji uzmanı uyardı: Sağlıklı vücut sağlıklı cinsellik demektir; dengeli diyet testosteron düzeyini etkilet!

İşte cinsel sağlığa katkı sunan besinler

Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçak organ nakli için havalandı

Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait ambulans uçakla Kayseri’den alınan kalp grefti, bir hastaya nakledilmek üzere İstanbul’a ulaştırıldı. Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza ait ambulans uçağımız ile acil organ nakli bekleyen bir vatandaşımız için Kayseri’den İstanbul’a kalp grefti başarıyla ulaştırıldı. Vatandaşımıza acil şifalar diliyoruz.” ifadesi kullanıldı.