Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş Sıkma Sorunu ve Bilinmesi Gerekenler

Diş sıkma rahatsızlığı, günümüzde giderek yaygınlaşan bir sorun haline gelmiştir. Diş sıkma ve diş gıcırdatma, genç yetişkinler arasında en sık görülen bu rahatsızlık, çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Özellikle stresli dönemlerde, sınav ve iş ortamlarında karşılaşılan zorluklar, diş sıkma ve gıcırdatmaya yol açabilir. Ayrıca çocuklarda da diş değişim dönemlerinde kısa süreli diş sıkma davranışları gözlemlenebilir. Bruksizmin ortaya çıkmasında anksiyete, uyku bozuklukları, diş problemleri ve bazı hastalıklar da rol oynayabilir.

Diş Sıkmanın Etkileri ve Tedavi Yöntemleri

Diş sıkma ve diş gıcırdatma genellikle gece uykusu esnasında gerçekleşir ve farkında olunmaz. Ancak uzun vadede dişlerde aşınma, hassasiyet, çene ekleminde ağrı ve kas sorunlarına neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde kalıcı hasarlara yol açabilir. Neyse ki, gece plağı kullanımı, fizyoterapi, kas egzersizleri ve stres azaltıcı terapiler gibi farklı tedavi seçenekleri mevcuttur.

Diş Sıkmayı Azaltma Yolları

İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi AD Öğretim Üyesi Merve Çakır, diş sıkmanın etkilerini azaltmak için bazı önerilerde bulunmaktadır:

  • Azaltın: Stres seviyenizi kontrol altında tutmak için egzersiz yapın ve hobiler edinin.
  • Değiştirin: Düzenli ve kaliteli uyku alışkanlıkları oluşturun.
  • Rahatlayın: Çene kaslarınızı rahatlatmak için egzersizler yapın.
  • Sınır koyun: Kafein ve alkol tüketimini sınırlayın.
  • Aksatmayın: Diş hekimi kontrollerini aksatmadan düzenli olarak yaptırın.

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Genetiğin şifresi sporun yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Polen ve toz alerjisi gözleri nasıl etkiliyor? Uzmanından uyarılar

Yaz aylarında gözde görülen allerjik hastalıklara dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mediha Tok Çevik, ’’Gözlerde allerjik reaksiyonlar, duyarlı olunan etkene maruz kalındığında ilgili allerjene karşı hassas olan gözlerin verdiği kızarıklık, şişlik, sulanma ile ortaya çıkar’’ dedi.

Üroloji ve Androloji uzmanı uyardı: Sağlıklı vücut sağlıklı cinsellik demektir; dengeli diyet testosteron düzeyini etkilet!

İşte cinsel sağlığa katkı sunan besinler