CHP’li Süllü’den Açıköğretim Fakültesi için araştırma önergesi: Akademik kadro dağıtıldı, binalar satışta, fakülte tasfiye mi ediliyor?

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin akademik ve idari yapısındaki değişiklikler ve fakülteye ait gayrimenkullerin satışa çıkarıldığı iddialarıyla ilgili Meclis araştırma önergesi verdi. Süllü, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e de “Türkiye’nin ve Eskişehir’in göz bebeği Açıköğretim Fakültesi adım adım tasfiye mi edilmektedir? Açıköğretim Fakültesi’nin Ankara’ya taşınacağı ve gayrimenkullerinin satışa çıkarılacağı iddiaları doğru mudur” diye sordu.

CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’ne ait gayrimenkullerin satışa çıkarılması ve kapatılacağı yönündeki iddialarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıköğretim Fakültesi’nin dünyanın örnek model aldığı ve Türkiye’nin en önemli eğitim kurumlarından biri olduğunu ifade eden Süllü, şunları söyledi:

“Siyasi saiklerle atanan rektörler, atadığı liyakatsiz rektör yardımcıları ve dekanlarla, üniversitedeki akademik çalışma ortamını bozmuştur. Üniversitenin değerlendirme sıralarında hızla düşmesine yol açan rektör atamalarının sonucunda özellikle Açıköğretim sisteminde kadrolaşmalar çoğalmış, üniversitenin öğrencilerden daha kaliteli hizmet sunmak için aldığı öğretim giderleri farklı kaynaklara aktarılmış (2014 yılında Türk Dünyası Vakfı), siyasi saiklerde atanan rektörler nedeni açıklanmadan görevden alınmıştır. Son dönemde ise bir oldubitti ile Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sisteminde yer alan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin akademik ve idari yapısında köklü değişikliklerin yapılması endişeleri artırmıştır.”

“Öğretim Üyelerinin Fakültesi değiştirildi, bölümler kapatıldı”

Açıköğretim Fakültesi’ndeki tüm anabilim dallarının kapatıldığını, fakültede görev yapan uygulamalı iletişim ve uzaktan eğitim alanında doçentlik alan ve doktora eğitimin tamamlayan 27 öğretim üyesinin dışındaki yaklaşık 180’e yakın öğretim üyesi ve öğretim görevlisinin görüş alınmadan gerekçesiz  bir şekilde üniversite içindeki diğer fakülte ve meslek yüksek okullarına gönderildiğini kaydeden Süllü, şu ifadelere yer verdi:

“Açıköğretim Fakültesi Sinema ve Televizyon bölümünde mezun ve sinema ve televizyon alanında doktora eğitimini tamamlamış ve Sinema ve Televizyon alanından doçent olmuş öğretim üyelerinin kadroları  İletişim Bilimleri Fakültesine aktarılmıştır. Daha sonraki süreçte de 29 Ocak 2025 tarihinde Üniversite Senatosunun aldığı karara göre İktisat ve İşletme Fakültesindeki 10 lisans programı Açıköğretim Fakültesine aktarılmış, gelecek öğretim yılından itibaren yeni öğrenci alımı durdurulmuş, İktisat ve İşletme Fakülteleri pasif duruma düşürülmüş, bu fakültelerdeki öğretim üyelerinin kadroları da yine üniversitenin içindeki diğer Fakülte ve yüksekokullara aktarılmasına, Açıköğretim Fakültesinin bünyesindeki 11 programında gerekçesiz bir şekilde kapatılmasına karar verilmiştir.”

“Açıköğretim Fakültesi tasfiye mi ediliyor?”

Açıköğretim Fakültesi’nin 2014 yılına kadar 1 milyon 440 bin öğrencisi, 1,5 milyar dolar nakit rezervi ve yıllık 500 milyon dolarlık geliriyle Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından biri olduğuna dikkat çeken Süllü, “Açıköğretim Fakültesi’nde görev yapan 180’e yakın öğretim üyesinin büyük çoğunluğunun farklı fakültelere aktarılması, birçok bölümün kapatılması ve üniversitenin mali sıkıntı gerekçesiyle Türkiye genelindeki 90’dan fazla binasını satışa çıkarmaya hazırlanması, yıllardır açık öğretim hizmetlerine verdikleri katkılar nedeniyle üniversite öğretim üyelerine verilen döner sermaye gelirlerinin yaklaşık 5 yıldır para yok bahanesiyle verilmemesi Açıköğretim Fakültesi’nin sistemli bir şekilde tasfiye edilmekte olduğu yönünde ciddi endişelere yol açmaktadır” dedi.

TBMM’ye Araştırma Önergesi ve Soru Önergesi verildi

Yaşanan sorunların detaylıca araştırılması ve Açıköğretim Fakültesi’nin geleceğinin korunması için TBMM’ye araştırma önergesi sunduğunu belirten Süllü, “Ayrıca, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e, Açıköğretim Fakültesi’ndeki akademik kadro tasfiyesi, binaların satışa çıkarılması, akademik programların kapatılması gibi konuların açığa kavuşturulması için yazılı soru önergesi ile birlikte Meclis araştırma önergesi verdim. Eskişehir halkı ve eğitim camiasının bu konuyu yakından takip etmesi gerekiyor” dedi.

Anadolu Üniversitesi’nin ve Açıköğretim Fakültesi’nin Eskişehir ve Türkiye için marka değer taşıdığını vurgulayan Süllü, “Bu kurumların bilinçli bir şekilde çökertilmesine izin vermeyeceğiz. Dünya’nın örnek aldığı Açıköğretim Fakültesi’ne sahip çıkıyoruz. Eskişehir halkıyla, akademisyenlerle ve öğrencilerle birlikte mücadele edeceğiz” diye konuştu. (ANKA)


Baletler neden paytak yürür ve neden pointe çıkmaz?



Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Sosyal medyadan suç örgütü liderine küfür edip “beni vuramadınız” diye paylaşım yaptı, evinin önünde öldürüldü

TIKLAYIN | Eski ve yeni milletvekilleri trafikte cezadan ömür boyu muaf tutulacak!

TIKLAYIN | Arda Güler’e sert eleştiri: Türk oyuncuda gereğinden fazla kalite var ama yeterli fedakarlık ve taktik düzen yok

TIKLAYIN | Fatih Portakal, sunuculuğu bırakıyor: Yeter artık, benim için bitti; emekli olup İzmir’e döneceğim

TIKLAYIN | Mehmet M. Yılmaz yazdı: “Sorumluluk alma, fedakârlık yapma” zamanı

TIKLAYIN | Ferdi Tayfur’un vasiyeti açıklanmıştı, kızı kayyım talebinde bulundu

 

Related Posts

Bugünkü Resmi Gazete kararları 27 Haziran 2025 Cuma | Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? TBMM’nin çalışma süresi uzatıldı!

Resmi Gazete kararları 27 Haziran 2025 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32939 sayılı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Türkiye Büyük Millet Meclisinin Çalışma Süresinin Uzatılmasına İlişkin Karar yer aldı. Karara göre 1 Temmuz’da tatile girmesi gereken TBMM, çalışmalarına devam edecek. Öte yandan Türkiye Bilimler Akademisi Genç Akademi Topluluğu Yönetmeliği ile Hacettepe Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Giresun Üniversitesi öğretim görevlisi alımı ilanları da Resmi Gazete’de yer aldı. İşte, 27 Haziran 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler…

‘Minik Serçe’nin 50. sanat yılı: Sezen Aksu’nun yeni albümü ‘Paşa Gönül Şarkıları’ yayında!

‘Minik Serçe’nin 50. sanat yılı: Sezen Aksu’nun yeni albümü ‘Paşa Gönül Şarkıları’ yayında!

Okullarda serbest kıyafet kaldırılarak, üniforma yeniden zorunlu hale getiriliyor

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olmak üzere okullarda serbest kıyafetin yerine tekrar forma uygulamasının başlayacağını belirtti.

Savaş uçakları neden uçuyor? Son dakika Sakarya’da savaş uçakları neden uçuyor?

Sakarya’da uçan savaş uçakları, bölgede yaşayan pek çok vatandaşın gündeminde yer aldı. Tek kişilik akrobasi uçağı Solo Türk, Sakarya’da gerçekleşecek olan gösteriler öncesi önemli bir eğitim uçuşu gerçekleştirecek. Bu uçuşlar, hem pilotların uçuş becerilerini geliştirmeleri hem de gösteri uçuşlarına hazırlık yapmaları için kritik öneme sahip olacak. Eğitim uçuşları, daha önce belirtilen tarihlerde gerçekleşecek. İşte, Sakarya’da savaş uçakları neden uçuyor sorusuna cevaben gösteri uçuşuna yönelik detaylı bilgiler

Deprem bölgesinden gelen gençler Varaka Kağıt’ta geleceğin teknoloji ile tanıştı

Balıkesir Üniversitesi’nde anlamlı bir eğitim seferberliği başladı. TÜBİTAK 4004 – Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları desteğiyle yürütülen ve Balıkesir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “Görünmeyen Dünyada Yolculuk 3” projesi, geleceğin bilim insanlarını nanoteknolojinin büyülü dünyasıyla buluşturuyor.

Okullar ne zaman kapanıyor? Okulların kapanmasına kaç gün kaldı? MEB 2024-2025 takvimi ile Yaz tatili ne zaman başlıyor?

Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2024-2025 eğitim öğretim yılı takvimine göre, okulların kapanmasına kısa süre kaldı. Peki, Okullar ne zaman kapanıyor? Okulların kapanmasına kaç gün kaldı? MEB 2024-2025 takvimi ile Yaz tatili ne zaman başlıyor?