Araştırma kanıtladı: İnsanlar gözleriyle gerçekten iletişim kurabiliyor

İnsanların Göz Hareketleriyle İletişim Kurabildiği Araştırması Yayınlandı

Bir araştırmada, insanların istemli ve istemsiz göz hareketlerine verdikleri tepkiler incelendi. Katılımcılar, bir ekrana bakarak kendi seçimleriyle ya da yönlendirilerek sağa ya da sola doğru bakışlar gerçekleştirdi. Bu kayıtlar daha sonra deneyin ikinci aşamasında kullanıldı.

Yaklaşık 80 kişiden oluşan ikinci grup, videoları izledi ve her video, göz hareketi başlamadan hemen önce kesildi. Katılımcılardan, videodaki kişinin hangi yöne bakacağını tahmin etmeleri istendi. Bilinçli göz hareketlerinde kararlarını daha hızlı veren katılımcılar, göz temasının arkasındaki niyeti algılayabildiklerini gösterdi.

Araştırmanın devamında yapılan iki ek deneyde, yaklaşık 70’er kişilik yeni gruplar, aynı videoları izledi. Bu kez katılımcıların göz hareketlerini ne kadar hızlı takip ettiği ölçüldü. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, göz hareketinin istemli mi istemsiz mi olduğu bu takip hızını etkilemedi.

Bu bulgular, beynin göz hareketlerinin niyetini algılamasıyla fiziksel takibi farklı mekanizmalarla işlediğini düşündürüyor. Belki de niyeti anlama süreci, göz takibinden sonra başlıyor.

Araştırma ekibi, videoları detaylı analiz ederek, istemli göz hareketlerinden hemen önce göz çevresinde daha fazla mikro hareket olduğunu saptadı. Bu çok küçük farklar, insanların niyeti sezmesinde etkili olabilir.

Öte yandan, Ristic gelecekte daha hassas göz izleme teknolojileriyle deneyleri tekrarlayacaklarını ve göz niyetinin yalnızca yönünü değil, arkasındaki amacı da test edeceklerini belirtti.

Ekip ayrıca, nörogelişimsel bozukluklara sahip bireylerle benzer deneyler yapmayı planlıyor. Araştırma, bu bireylerin sosyal ipuçlarını algılamadaki farklılıklarının hangi aşamada ortaya çıktığını anlamaya katkı sunmayı hedefliyor.

Related Posts

İran, İsrail’in siber saldırılarını önlemek için internet komple kapatıyor

İran – İsrail savaşının 6. gününde Tel Aviv ve Tahran’ın karşılıklı bombalanması devam ederken, bölgeden farklı haberler de gelmeye ve savaş bombalarla olduğu kadar sosyal medya paylaşımları, karşılıklı söylemlerle de devam ediyor. İran hükümeti son olarak İsrail kaynaklı olası siber saldırılara karşı önlem olarak ülkedeki internet erişimini yavaşlatmaya başladı. Vatandaşlardan Whatsapp gibi uygulamaların silinmesini isteyen İran hükümeti, bu gece itibariyle ülkedeki interneti tamamen kapatmayı planlıyor.

‘Şehir yok edici’ asteroidin Ay’a çarpma ihtimali arttı

Dünya’ya çarpma riskiyle keşfedilen ve dikkatleri üzerine çeken 2024 YR4 asteroidinin Ay’a çarpma ihtimali önemli ölçüde arttı.

Elif Berfin Altun’dan atıcılıkta çifte rekor

Uluslararası Atıcılık Sporları Federasyonu (ISSF) Havalı ve Ateşli Silahlar Dünya Kupası’nda milli sporcu Elif Berfin Altun, Türkiye rekoru kırdı.

WhatsApp beta güncellemesi geldi! Avatar ekleyebiliyorsunuz

WhatsApp’ın beta güncellemesiyle artık profile avatar eklemek mümkün oluyor.

Müzik dinlerken tüylerin diken diken oluyorsa, beynin diğer insanlardan farklı çalışıyor olabilir

Müzik dinlerken bir anda vücudunuzun ürperdiğini, tüylerinizin diken diken olduğunu hissediyorsanız yalnız değilsiniz. ‘Frisson’ adı verilen bu his, beyninizin hem duygusal hem fiziksel düzeyde derin bir tepki verdiğini gösteriyor.

X platformundan kullanıcıları şoke eden karar: O özelliği devre dışı bıraktı

Son yıllarda X platformunda yapılan değişiklikler platformu kullanan kullanıcıları da ikiye böldü. Bununla birlikte platforma rakip olarak benzer özelliklerde yeni uygulamalar da türemeye başladı. Sosyal medya platformu X kritik bir karar alınarak …