Uzmanından yaz tatili uyarısı: Adet geciktirici ilaçlar tehlikeli mi?

Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen: Adet Geciktirici İlaçlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, adet geciktirici ilaçların kısa süreli kullanımlarda güvenli olduğunu vurgulayarak, “Sürekli kullanım doğru değil ancak adet düzeni ve doğurganlık üzerinde kalıcı bir etkileri yok” şeklinde konuştu.

‘TATİLE ÇIKMADAN ÖNCE DOKTORA DANIŞILMALI’

Yaz aylarında kadınların tatil planlarına göre adet dönemini ertelemek istediğini fakat bu ilaçların her kadına uygun olmadığını belirten Prof. Dr. Ergen, “Kısa süreli, geçici kullanımda bu ilaçlar güvenlidir. Ancak mutlaka bir hekim kontrolünde alınmalı. Dost tavsiyesi veya internetten edinilen bilgilerle kullanılmamalıdır” dedi. Bu ilaçların, vücudun doğal hormonlarına benzer içeriklere sahip olduğunu ve adet döngüsünü sadece geçici olarak etkilediklerini belirterek “Doğurganlık üzerinde kalıcı bir etkileri yok. Ancak sık ve kontrolsüz kullanım, hormon dengesinde geçici bozulmalara yol açabilir” ifadelerini kullandı.

‘SÜREKLİ KULLANIM YERİNE KİŞİYE ÖZEL PLANLAMA’

Adet geciktirici ilaçların sürekli kullanımının önerilmediğini vurgulayan Prof. Dr. Ergen, bu yöntemin yalnızca özel durumlar için değerlendirilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Eğer kişi ağrılı, yoğun ve yaşam kalitesini düşüren adet dönemleri yaşıyorsa, altta yatan neden araştırılmalı ve kişiye özel uzun vadeli bir tedavi planı yapılmalıdır. Sıklıkla başvurulan bu yöntem geçici rahatlık sağlar ancak uzun vadeli çözüm getirmez. Her kadının adet düzeni ve hormonal yapısı birbirinden farklıdır. Bu yüzden özellikle doğurganlık çağındaki kadınlar gelişigüzel ilaç kullanımından kaçınmalı.”

‘DEVAMLI DEĞİL, KISITLI DÖNEMLER İÇİN ÖNERİYORUZ’

Zor durumlarda sürekli olmamak şartıyla bu ilaçların kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. Ergen, “Biz de zaman zaman bu ilaçları öneriyoruz ama her tatilde alışkanlık haline getirilmemeli. Gerektiğinde kısa dönemlerde, örneğin 7 ile 10 gün gibi, geçici süreyle kullanılabilir. Önemli olan, bunu düzenli hale getirmemek” dedi. Adet geciktirici ilaçların, hekim kontrolünde ve doğru zamanlamayla kullanıldığında kadınların yaşam kalitesine katkı sağladığını belirten Prof. Dr. Ergen, “Kadınlar her zaman hormonlarına ve vücutlarına kulak vermeli. Bilinçli kullanıldığında bu ilaçlar güvenli ve faydalıdır. Ancak her tatilde başvurmak uzun vadede istenmeyen sonuçlara yol açabilir” şeklinde konuştu.

Related Posts

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Genetiğin şifresi sporun yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Polen ve toz alerjisi gözleri nasıl etkiliyor? Uzmanından uyarılar

Yaz aylarında gözde görülen allerjik hastalıklara dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mediha Tok Çevik, ’’Gözlerde allerjik reaksiyonlar, duyarlı olunan etkene maruz kalındığında ilgili allerjene karşı hassas olan gözlerin verdiği kızarıklık, şişlik, sulanma ile ortaya çıkar’’ dedi.

Üroloji ve Androloji uzmanı uyardı: Sağlıklı vücut sağlıklı cinsellik demektir; dengeli diyet testosteron düzeyini etkilet!

İşte cinsel sağlığa katkı sunan besinler