AKP ‘satış’ şampiyonu

Türkiye’de Özelleştirme Gelirleri 72.3 Milyar Dolara Ulaştı

1986 yılından bu yana Türkiye’de alınan özelleştirme kararları neticesinde toplam 72.3 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleştirildi. Bu miktarın 64.3 milyar dolarlık kısmı AKP döneminde hayata geçirildi. Büyük işletmelerin satışının tamamlanmasıyla birlikte son zamanlarda arsa, arazi ve bina satışları dikkat çekiyor.

CHP TBMM Grubu’nun raporuna göre, 2024 yılında tamamı taşınmaz satışlarından 121.7 milyon dolar gelir elde edilirken, 2025 yılının ilk beş ayında bu rakam 741.6 milyon dolara ulaştı. Bu gelirin 504 milyon doları Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın işletme hakkı devrinden, 237.5 milyon doları ise taşınmaz satışlarından elde edildi.

Rapora göre, Cumhuriyet döneminde kamu kaynaklarıyla kurulan varlıkların satıldığı ve elde edilen gelirlerin cari harcamalara harcandığı belirtildi. Özelleştirme gelirlerinin kalemlere göre dağılımı şu şekilde:

  • Hisse satışları: Toplam 46.1 milyar dolar (AKP: 39.1 milyar dolar)
  • Tesis/işletme satışları: Toplam 18.2 milyar dolar (AKP: 17.8 milyar dolar)
  • Otel/sosyal tesisler: 688.5 milyon dolar (AKP: 651.8 milyon dolar)
  • Taşınmazlar: 5.1 milyar dolar (AKP: 4.9 milyar dolar)
  • Varlık satışı: 745.2 milyon dolar (AKP: 708.8 milyon dolar)
  • Kamu kurumlarına devir: 1.4 milyar dolar (AKP: 1.1 milyar dolar)

Related Posts

Ruslar Türkiye’deki milyar dolarlık yatırımını elden çıkarıyor

Rusya’nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’n yüzde 49 hissesini satmak için görüşmelerde bulunuyor.

Altcoin piyasası çöküşte: 300 milyar dolar buhar oldu!

Bitcoin yükselişini sürdürürken altcoin piyasasında kayıplar derinleşti. Uzmanlar, yatırımcıları gelecekte kurumsal ilgi çekebilecek projelere yönelmeleri konusunda uyarıyor. Piyasanın yönü için kurumsal hamleler belirleyici olmaya devam ediyor.

Savaş değil, yönetim krizi: Sibirya’da savaş çıksa bile Türkiye etkileniyor

Artvin Kemalpaşa’da, mazot fiyatlarına gelen zam özellikle ulaşım sektöründe çalışanları zor durumda bıraktı. Taksici Arıkan Vayiç, artan maliyetler nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini belirterek, “Hopa’ya 500 liraya gidiyoruz, zamla birlikte bu …

Gıda mühendisliğini bıraktı, kendi atölyesini kurdu: Siparişlere yetişemiyor

Bolu’da 31 yaşındaki Tuğba Cantürk, gıda mühendisliğini bırakıp annesinin dikiş makinesiyle başladığı hobiyi mesleğe dönüştürdü. Evde başladığı punch ve tufting işiyle kendi atölyesini kuran Cantürk, siparişlere yetişemez hale geldi.

İş Holding krizden çıkamıyor! Milyonların evine giren kuruyemiş devi için yeni karar

Yaşadığı mali zorlukları aşamayan İş Holding’in daha önce başvurusu geri çevrilen grup şirketi Peyman Kuruyemiş için mahkemeden bir yıllık kesin mühlet çıktı.

ABD’de kişisel harcamalar mayısta sınırlı azaldı

ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ülkedeki kişisel tüketim harcamaları mayıs ayında yüzde 0,1 azalış gösterdi.