IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF ve Dünya Bankası, Avrupa Ekonomilerine İlişkin Tahminlerini Güncelledi

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın Bahar Toplantıları çerçevesinde, Avrupa bölgesi ekonomileriyle ilgili basın toplantısı düzenlendi. Türkiye ekonomisinin büyüme tahminleri hakkındaki sorular üzerine IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, 2024’ün ikinci yarısında yaşanan güçlü büyüme ivmesinin devam ettiğini ve bu durumun büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etmelerine sebep olduğunu belirtti. Kammer, küçük bir artış olsa da tarifelerin ve belirsizliklerin negatif etkilerini telafi ettiğini ifade etti.

Alfred Kammer, Türk hükümetinin enflasyonla mücadele programının ilerlediğini vurgulayarak, ekonomi ekibinin dezenflasyon programını başarıyla uyguladığını dile getirdi. Dezenflasyon sürecinin hızlandırılması gerektiğini söyleyen Kammer, bunun için daha katı bir makroekonomik politika uygulanması gerektiğini belirtti ve bunun temel dayanağının sıkı bir maliye politikası olduğunu ifade etti.

Kammer, enflasyonla mücadele çabalarının uzadıkça ekonominin kırılgan ve öngörülemez şoklara daha fazla maruz kalacağını dile getirerek, dezenflasyon programının hızlanması gerektiğini vurguladı.

IMF’nin 22 Nisan’da yayımladığı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Türkiye ekonomisinin bu yıl için büyüme tahminlerinin hafifçe revize edildiği ancak gelecek yıla ilişkin tahminlerin sabit kaldığı belirtilmişti. Raporda, Türkiye ekonomisinin 2025’te yüzde 2,7’lik bir büyüme oranıyla dip yapmasının beklendiği ve 2026’da ise yüzde 3,2’lik bir büyüme oranına hızlanmasının öngörüldüğü ifade edilmişti.

IMF’nin ocak ayındaki tahminlerinde ise Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,6 ve gelecek yıl yüzde 3,2 büyümesini öngördüğü hatırlatıldı.

Related Posts

Şimşek’ten 41 milyar dolarlık borç planı: Türkiye’nin geleceği proje finansmanına emanet

Bakan Şimşek, 6 uluslararası finans kuruluşuyla yapılan anlaşmalarla Türkiye’ye 41 milyar dolarlık uzun vadeli proje finansmanı sağlanacağını açıkladı. Kaynaklar, altyapı ve dönüşüm projelerinde kullanılacak.

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından birçok şirket çalışma modellerini gözden geçirmeye başladı. Uzaktan çalışmaya geçen firmalar artarken, uzmanlar çalışan güvenliği ve psikolojik destek çağrısında bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump’tan Çin’e karşı sert sözler!

ABD Başkanı Trump basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Trump, Çin’den “önemli bir şey” almadıkları sürece tarifeleri düşürmeyeceklerini söyledi.

Akbank’tan ilk çeyrekte kâr açıklaması

Akbank, 2025’in ilk çeyreğinde 13 milyar 732 milyon lira konsolide net kâr elde ettiğini duyurdu.

Atilla Yeşilada uyardı: Çok sert düşecek

Ekonomist Atilla Yeşilada, son haftalarda altın fiyatlarında yaşanan yükselişin ardından yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu. Yeşilada, ons altın fiyatlarındaki yükselişinin arkasında gerçekçi bir neden bulunmadığını belirterek, ‘Bu balon öyle bir patlar ki, herkesin elinde kalır ve çok ciddi bir zarar oluşur” ifadelerini kullandı.

Nobelli Acemoğlu: Teknoloji devlerine yüzde 50 sabit vergi konulmalı

Daron Acemoğlu, Google’ın dijital reklam pazarındaki tekelleşmesine dikkat çekerek teknoloji devlerine yüzde 50 sabit vergi çağrısı yaptı. Acemoğlu, elde edilecek gelirin bağımsız gazeteciliğe ve kamusal dijital alanlara aktarılması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir