Çin, ABD yaptırımlarından önce milyarlarca dolarlık Nvidia H20 stokladı

Çinli Şirketler, Yapay Zeka Çipi H20 İçin Milyarlarca Dolarlık Sipariş Verdi




Çinli teknoloji devleri, ABD’nin yeni ihracat kısıtlamalarını öngörerek Nvidia’nın Çin’e yönelik yapay zeka çipi H20 için milyarlarca dolarlık sipariş verdi. Japonya merkezli Nikkei’nin haberine göre Alibaba, Tencent ve ByteDance gibi önde gelen firmalar, ABD’nin bu çiplere yönelik yasaklarını devreye almadan önce toplamda 12 milyar doları aşan sipariş oluşturdu. Bu siparişlerin büyük bir kısmı, yaptırımların Nisan ayında devreye girmesinden önce Çin’e sevk edildi.

Çinli şirketler hazırlıklıydı

Kaynaklara göre Çinli şirketler, ABD’nin Nvidia’nın H20 modeline kısıtlama getireceğini geçtiğimiz yıl öngörmüştü. Bu nedenle erkenden harekete geçerek 1 milyon adede yakın H20 çipi sipariş ettiler. Söz konusu çipler, yüksek performanslı yapay zeka işlemleri için geliştirilmiş durumda ve şu an için piyasadaki en ileri düzey çözümler arasında yer alıyor.

Çin, sadece ithalatla yetinmiyor. Huawei, kendi geliştirdiği Ascend A10C ve Ascend 910C serisi çiplerle alternatif üretim konusunda önemli bir yol kat etmiş durumda. Huawei’nin elinde, teorik olarak bir milyon adet Ascend 910C üretimine olanak tanıyabilecek yongaların bulunduğu bildiriliyor. Ancak bu çiplerin üretim teknolojisi, Tayvanlı TSMC gibi gelişmiş üreticilerin gerisinde kalıyor ve EUV litografi gibi ileri üretim tekniklerine erişim henüz mümkün değil.

ABD Ticaret Bakanlığı, Çin’in dolaylı yollarla gelişmiş çiplere ulaşma çabalarının da farkında. Nvidia H20 gibi ileri seviye çiplerin bazıları, Çin merkezli olmayan ancak Çin’le bağlantılı küresel iştirakler aracılığıyla sipariş edilmeye çalışılıyor. Öte yandan her ne kadar Çinli şirketler milyarlarca dolarlık siparişle önemli bir yedek stok oluştursa da, ABD’nin son ihracat lisansı düzenlemeleriyle planlanan “bir yıllık stok” hedefinin tam anlamıyla tutturulamadığı aktarılıyor. Yaklaşık 1 milyon adet H20 siparişinin ne kadarının fiilen tedarik edildiği de henüz belli değil.

Related Posts

Karadelikler: Son değil, başlangıç mı?

Yeni bir araştırma evren anlayışımızı kökten değiştirebilir. Araştırmada karadeliklerin potansiyel olarak zamanı evrene geri püskürtebileceği öne sürülüyor.

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

Yaz geldi, sakın aracınızı bu ağaçlara yaklaştırmayın: İkinci elde değeri çok düşüyor

Yaz aylarında serin bir gölge ararken, aracınızın gelecekteki değerini riske atmayın. Ağaç altına park etmeden önce, sadece gölgesine değil, türüne de dikkat edin.

Her kredi kartında var ama çoğu kişi bilmiyor! İşte CVV gerçeği

İnternet alışverişinde sıkça kullanılan CVV özelliğinin amacını çoğu kişi bilmiyor. Bu 3 haneli numara dolandırıcılığa karşı kalkan görevi görüyor.

İran, İsrail’in siber saldırılarını önlemek için internet komple kapatıyor

İran – İsrail savaşının 6. gününde Tel Aviv ve Tahran’ın karşılıklı bombalanması devam ederken, bölgeden farklı haberler de gelmeye ve savaş bombalarla olduğu kadar sosyal medya paylaşımları, karşılıklı söylemlerle de devam ediyor. İran hükümeti son olarak İsrail kaynaklı olası siber saldırılara karşı önlem olarak ülkedeki internet erişimini yavaşlatmaya başladı. Vatandaşlardan Whatsapp gibi uygulamaların silinmesini isteyen İran hükümeti, bu gece itibariyle ülkedeki interneti tamamen kapatmayı planlıyor.

‘Şehir yok edici’ asteroidin Ay’a çarpma ihtimali arttı

Dünya’ya çarpma riskiyle keşfedilen ve dikkatleri üzerine çeken 2024 YR4 asteroidinin Ay’a çarpma ihtimali önemli ölçüde arttı.