Bursa Osmangazi’de sempozyum sona erdi

Bursa Osmangazi Belediyesi Tarafından Düzenlenen Sempozyum Sona Erdi

Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fetih Günü Etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu sona erdi. İki gün süren ve toplam 10 oturumun yapıldığı sempozyumda, her iki sultan döneminde yaşanan iç ve dış gelişmelerin yanı sıra tarihi, kültürel ve siyasi olaylar sebep sonuç ilişkisiyle ele alındı.

Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın Fethinin 699’uncu yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu düzenledi. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçekleştirilen sempozyuma, Bursa ve farklı şehirlerden toplam 33 akademisyen ve tarihçi katıldı. Katılımcılar toplam 29 bildiri sundu. İki gün süren sempozyumda toplam 10 oturum yapıldı. Sempozyumda, Sultan İbrahim ve Sultan IV. Mehmed dönemlerinde yaşanan gelişmeler ve dönemin Bursa’sı belgelerle anlatıldı.

Sultan İbrahim, Sultan IV. Mehmed Dönemleri ve Bursa Sempozyumu, Prof. Dr. Cafer Çiftçi başkanlığında düzenlenen açılış oturumu ile başladı. İlk gün yedi oturumun gerçekleştirildiği sempozyumun ikinci gününde ise 3 oturum yapıldı. Sultan İbrahim ve Sultan IV. Mehmed döneminde yaşanan her olayın detaylı olarak ele alındığı ilk gün oturumlarının ardından sempozyumun ikinci günü, Özgür Kolçak başkanlığında gerçekleşen oturum ile başladı. İkinci günün açılış oturumunda Mahmut Halef Cevrioğlu, ‘Avusturya Elçisi Augustin von Mayern’in Bursa Sefaretinin Değerlendirilmesi’, Ömer Gezer, ‘Heinrich Ottendorf’un Osmanlı Maceristanı’ndaki Seyahati ve Seyahatnamesinin Osmanlı Tarihçiliği için Kaynak Değeri Üzerine’ konularına ilişkin bilgiler verdi.

Turan Açık başkanlığında gerçekleşen bir diğer oturumda ise Hatice Şahin, “Cihannüma’ya göre Hüdavendigar Livası-Yer Adları ve Coğrafi Terimler’, Betül İpşirli Argıt, ‘IV. Mehmed Döneminde Osmanlı Saray Görevlilerinin Kitap Sahipliği’ ve Yusuf Ziya Karaaslan, ‘Tarih-i Lari’nin Sultan IV. Mehmed Dönemine Ait Bir Tercüme Nüshası’ başlıklı tebliğler sundu. Sempozyumun son oturumunun başkanlığını ise Ömer Gezer yaptı. Gülhane Çolak, ‘Sultan IV. Mehmed’in Darüssaade Ağası Muslu Ağa Örneğinde Darüssaade Ağalığı Teşkilatı’, Özgür Kolçak, “Devlet Ricali ve Mekan: Fazıl Ahmed Paşa ve Konakları’, Aynur Emer, ‘IV. Mehmed’in Hasodabaşısı: El-Hac Mustafa Ağa’nın Hayatı ve Hayratı’ başlıklı tebliğlerini sundular. Sunulan tebliğlerden başta katılımcılar olmak üzere sempozyuma iştirak eden tüm dinleyiciler faydalandı.

Sempozyum sonunda oturum başkanları katılımcılara sertifika dağıttı. Sultan İbrahim ve Sultan IV. Mehmed yaşanan gelişmelerin ve o dönem Bursa’sının anlatıldığı sempozyuma ait sunumlar da kitaplaştırılarak, bilim dünyasına kazandırılacak.

Related Posts

Bugünkü Resmi Gazete kararları 27 Haziran 2025 Cuma | Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? TBMM’nin çalışma süresi uzatıldı!

Resmi Gazete kararları 27 Haziran 2025 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32939 sayılı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Türkiye Büyük Millet Meclisinin Çalışma Süresinin Uzatılmasına İlişkin Karar yer aldı. Karara göre 1 Temmuz’da tatile girmesi gereken TBMM, çalışmalarına devam edecek. Öte yandan Türkiye Bilimler Akademisi Genç Akademi Topluluğu Yönetmeliği ile Hacettepe Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Giresun Üniversitesi öğretim görevlisi alımı ilanları da Resmi Gazete’de yer aldı. İşte, 27 Haziran 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler…

‘Minik Serçe’nin 50. sanat yılı: Sezen Aksu’nun yeni albümü ‘Paşa Gönül Şarkıları’ yayında!

‘Minik Serçe’nin 50. sanat yılı: Sezen Aksu’nun yeni albümü ‘Paşa Gönül Şarkıları’ yayında!

Okullarda serbest kıyafet kaldırılarak, üniforma yeniden zorunlu hale getiriliyor

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olmak üzere okullarda serbest kıyafetin yerine tekrar forma uygulamasının başlayacağını belirtti.

Savaş uçakları neden uçuyor? Son dakika Sakarya’da savaş uçakları neden uçuyor?

Sakarya’da uçan savaş uçakları, bölgede yaşayan pek çok vatandaşın gündeminde yer aldı. Tek kişilik akrobasi uçağı Solo Türk, Sakarya’da gerçekleşecek olan gösteriler öncesi önemli bir eğitim uçuşu gerçekleştirecek. Bu uçuşlar, hem pilotların uçuş becerilerini geliştirmeleri hem de gösteri uçuşlarına hazırlık yapmaları için kritik öneme sahip olacak. Eğitim uçuşları, daha önce belirtilen tarihlerde gerçekleşecek. İşte, Sakarya’da savaş uçakları neden uçuyor sorusuna cevaben gösteri uçuşuna yönelik detaylı bilgiler

Deprem bölgesinden gelen gençler Varaka Kağıt’ta geleceğin teknoloji ile tanıştı

Balıkesir Üniversitesi’nde anlamlı bir eğitim seferberliği başladı. TÜBİTAK 4004 – Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları desteğiyle yürütülen ve Balıkesir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “Görünmeyen Dünyada Yolculuk 3” projesi, geleceğin bilim insanlarını nanoteknolojinin büyülü dünyasıyla buluşturuyor.

Okullar ne zaman kapanıyor? Okulların kapanmasına kaç gün kaldı? MEB 2024-2025 takvimi ile Yaz tatili ne zaman başlıyor?

Millî Eğitim Bakanlığı’nın 2024-2025 eğitim öğretim yılı takvimine göre, okulların kapanmasına kısa süre kaldı. Peki, Okullar ne zaman kapanıyor? Okulların kapanmasına kaç gün kaldı? MEB 2024-2025 takvimi ile Yaz tatili ne zaman başlıyor?