Malum, artık teknoloji çağında yaşıyoruz. Teknoloji çağında yaşıyor olmamızın özellikler öğrenciler ve dersler üzerinde yoğun bir etkisi söz konusu.
Geçmiş yıllarda öğrenciler okul dışında sosyalleşmek için çeşitli aktivitelere vakit bulabiliyorlardı. Fakat artık bu çok da mümkün değil.
Yapılan araştırmalar, özellikle orta öğretimdeki öğrencilerin, sosyalleşmek için teknolojiyi yani sosyal medyayı kullandığını gösteriyor. Onun dışında çeşitli kafelerde, etkinlik gruplarında, arkadaş aktivitelerinde sosyalleşenlerin oranı ise yüzde 6’ya kadar düşmüş durumda.
Öğrencilerin bu tarz aktivitelere zaman ayıramamasının en önemli nedeni ise sabah başlayıp, akşam üstü sona eren uzun okul mesaileri.
En azından çalışmalar bunu gösteriyor. Hali hazırda Avrupa ve Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu pek çok ülkede dersler sabah erken saatlerde başlıyor ve ekseriyetle 16 ve sonrasındaki saatlerde bitiyor.
İşte uzmanlar bu durumun öğrencilerin sosyalleşmesine ket vurduğu görüşünde birleşmiş durumdalar. Neyse ki biri bu uzman görüşlerini ciddiye aldı ve günlük ders saatlerini 4’e indirmek için düğmeye bastı.
Finlandiya’da günlük ders sayısının 4’e düşürülmesi ve bu 4 saatlik dilim içerisinde Matematik, Fizik, Kimya gibi genel geçerliliği yüksek derslerin verilmesi gündeme taşındı.
Sosyalleşmenin ön planda tutulabileceği resim, müzik, beden eğitimi gibi dersler ise öğrencilerin isteği doğrultusunda, dersten ziyade grup aktivitesi olarak verilecek.
Bu programla öğrencilerin dersler için daha az vakit ayırarak, sosyalleşme tarafındaki aktivitelerin arttırılması planlanıyor.
Bu eğitim reformunun Finlandiya’dan çıkması çok önemli. Çünkü Finlandiya eğitimde 1 numara. Dolayısıyla bu sistemin önce Avrupa, sonrasında ise Türkiye’de uygulanması çok yüksek bir ihtimal.
Tabi ki Türkiye bu ya da benzeri bir sistemi ne zaman uygulamaya koyar, bunu bizlere zaman gösterecek.