Rahim ağzı kanseri için umut kapısı aralanıyor

Rahim Ağzı Kanserine Karşı Önlemler

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Veysel Şal, dünyada her yıl 500 bin yeni rahim ağzı kanseri hastası tanısı konulduğunu belirtti. Şal, bunların yüzde 50’sinin her yıl kaybedildiğini ve Türkiye’de yılda ortalama 2 bin ile 2 bin 500 vaka görüldüğünü aktardı.

Prof. Dr. Şal, rahim ağzı kanserini önlemenin mümkün olduğunu vurgulayarak, bunun için belirli yaşlardaki kadınların aşılanması gerektiğini ve HPV DNA testinin yapılması gerektiğini söyledi. Şal, dünya genelinde kadınların çoğunluğunun aşılandığını ve en azından öncü lezyonların tedavi edilmesiyle kanserin engellenebileceğini belirtti.

Toplam 160 ülkenin bu aşılamayı gerçekleştirdiğini ve bazı ülkelerde erkeklerin de aşılandığını dile getiren Şal, rahim ağzı kanserinde sigaranın da ciddi bir risk faktörü olduğunu belirtti.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taha Takmaz ise rahim ağzı kanserinde anormal kanama şikayetiyle başvurmanın yaygın olduğunu ifade etti. Takmaz, hastaların genellikle smear taramalarında anormal sonuçlarla teşhis edildiğini ve tedavinin bu şekilde başladığını söyledi.

Doç. Dr. Takmaz, erken evre rahim ağzı kanserinin tedavi edilerek hastaların ilerleyen dönemde hamile kalabileceğini belirtti. Rahim ağzı kanserinin HPV virüsü aracılığıyla meydana geldiğini kaydeden Takmaz, virüsün taranması ve koruyucu tedavinin hastalığı önleyebileceğini söyledi.

Şu anda kullanılan HPV aşılarının önemine dikkat çeken Takmaz, 9’lu aşının genital siğil ve rahim ağzı kanserine karşı yüzde 90’a varan koruma sağladığını belirtti. Bu aşının 9-45 yaş arasındaki tüm kadın ve erkeklere tavsiye edildiğini ifade etti.

Related Posts

Uzmanından yaz tatili uyarısı: Adet geciktirici ilaçlar tehlikeli mi?

Kadınların özellikle yaz döneminde tatil planlarına göre adet dönemini ertelemek istediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, “Adet geciktirici ilaçlar kısa süreli kullanımda kalıcı bir risk oluşturmasa da, kesinlikle bir alışkanlığa dönüşmemelidir” dedi.

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Genetiğin şifresi sporun yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Polen ve toz alerjisi gözleri nasıl etkiliyor? Uzmanından uyarılar

Yaz aylarında gözde görülen allerjik hastalıklara dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mediha Tok Çevik, ’’Gözlerde allerjik reaksiyonlar, duyarlı olunan etkene maruz kalındığında ilgili allerjene karşı hassas olan gözlerin verdiği kızarıklık, şişlik, sulanma ile ortaya çıkar’’ dedi.