14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü | Türk Eczacıları Birliği: İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir!

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney: “Eczanelerden Alınan İlaçlar Güvenlidir”

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, eczanelerden alınan ilaçların her zaman kayıtlı, orijinal ve güvenilir olduğunu belirtti. Üney, Türk Eczacıları Birliği Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte yaptığı açıklamada, eczanelerin ilaç temininde güvenli ve yasal tek adres olduğunu vurguladı.

Üney, bu yılın kutlama temasını “Sağlık uzakta değil, eczacınla yanında” olarak belirlediklerini ifade ederek, hastaların en yakın sağlık danışmanlarının eczacılar olduğunu söyledi. Türkiye’de modern eczacılığın 186 yıl önce başladığını hatırlatan Üney, bugün 50 bini aşkın meslektaşıyla gururla kutlama yaptıklarını dile getirdi.

Üney, bilimsel birikimlerinin rehberliğinde hastaların sağlığını korumaya, ilaç tedavilerine destek olmaya ve şifa sunmaya devam ettiklerini belirterek, modern teknoloji ve erişim olanaklarıyla hızlıca ulaşılan ürünlerin güvenilirliğinin sorgulanmadığına dikkat çekti. Özellikle pandemi döneminde sosyal medya ve e-ticaret kanallarının yaygınlaşmasıyla sahte ve kontrolsüz ürünlerin arttığını sözlerine ekledi.

Üney, sahte ilaçların küresel ölçekte ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayarak, uluslararası raporlarda suç sayısında artış olduğunu belirtti. Bu sorunla mücadele için yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Üney, Türkiye’nin ilaç takip sisteminin önemine değinerek, “Eczanelerden alınan ilaçlar her zaman kayıtlı, orijinal ve güvenilirdir. İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir.” dedi.

Son yıllarda vitamin, mineral ve bitkisel ürünlerle ilgili sağlık risklerinin arttığını belirten Üney, bu ürünlerin internet ve marketlerde denetimsiz bir şekilde satıldığını ve sosyal medya fenomenleri tarafından teşvik edildiğini dile getirdi. Ayrıca yüksek dozda kullanılan bitkisel takviyelerin ciddi yan etkilere yol açabileceğini özellikle vurguladı.

(AA)

Related Posts

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Sağlık Bakanlığı’ndan 81 ile yazı gitti

Bakan Memişoğlu’nun talimatıyla hız kazanan denetimler kapsamında; ocak ayında 38, nisan ayında 53 müfettişle başlatılan iki ana teftiş seferberliğinde 19 ilde yer alan 206 hastane denetlendi. Tespit edilen sorunlar çözülerek sağlıkta hizmet kalitesi yükseltildi.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Genetiğin şifresi sporun yol haritasını çiziyor

Yapay zeka destekli genetik testler, sporcuların potansiyelini ortaya koyarak başarıya giden yolu bilimsel verilerle çiziyor. Prof. Dr. Zeynep Ocak, bu testlerin çocukların hangi spor dalında parlayabileceğini, sakatlık risklerini ve en uygun antrenman yöntemlerini belirlemede nasıl bir rehber olduğunu anlattı.

Polen ve toz alerjisi gözleri nasıl etkiliyor? Uzmanından uyarılar

Yaz aylarında gözde görülen allerjik hastalıklara dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mediha Tok Çevik, ’’Gözlerde allerjik reaksiyonlar, duyarlı olunan etkene maruz kalındığında ilgili allerjene karşı hassas olan gözlerin verdiği kızarıklık, şişlik, sulanma ile ortaya çıkar’’ dedi.

Üroloji ve Androloji uzmanı uyardı: Sağlıklı vücut sağlıklı cinsellik demektir; dengeli diyet testosteron düzeyini etkilet!

İşte cinsel sağlığa katkı sunan besinler