14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü | Türk Eczacıları Birliği: İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir!

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney: “Eczanelerden Alınan İlaçlar Güvenlidir”

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, eczanelerden alınan ilaçların her zaman kayıtlı, orijinal ve güvenilir olduğunu belirtti. Üney, Türk Eczacıları Birliği Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte yaptığı açıklamada, eczanelerin ilaç temininde güvenli ve yasal tek adres olduğunu vurguladı.

Üney, bu yılın kutlama temasını “Sağlık uzakta değil, eczacınla yanında” olarak belirlediklerini ifade ederek, hastaların en yakın sağlık danışmanlarının eczacılar olduğunu söyledi. Türkiye’de modern eczacılığın 186 yıl önce başladığını hatırlatan Üney, bugün 50 bini aşkın meslektaşıyla gururla kutlama yaptıklarını dile getirdi.

Üney, bilimsel birikimlerinin rehberliğinde hastaların sağlığını korumaya, ilaç tedavilerine destek olmaya ve şifa sunmaya devam ettiklerini belirterek, modern teknoloji ve erişim olanaklarıyla hızlıca ulaşılan ürünlerin güvenilirliğinin sorgulanmadığına dikkat çekti. Özellikle pandemi döneminde sosyal medya ve e-ticaret kanallarının yaygınlaşmasıyla sahte ve kontrolsüz ürünlerin arttığını sözlerine ekledi.

Üney, sahte ilaçların küresel ölçekte ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayarak, uluslararası raporlarda suç sayısında artış olduğunu belirtti. Bu sorunla mücadele için yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Üney, Türkiye’nin ilaç takip sisteminin önemine değinerek, “Eczanelerden alınan ilaçlar her zaman kayıtlı, orijinal ve güvenilirdir. İlaç temininde güvenli ve yasal tek adres eczanelerdir.” dedi.

Son yıllarda vitamin, mineral ve bitkisel ürünlerle ilgili sağlık risklerinin arttığını belirten Üney, bu ürünlerin internet ve marketlerde denetimsiz bir şekilde satıldığını ve sosyal medya fenomenleri tarafından teşvik edildiğini dile getirdi. Ayrıca yüksek dozda kullanılan bitkisel takviyelerin ciddi yan etkilere yol açabileceğini özellikle vurguladı.

(AA)

Related Posts

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Vücudunuz paslanmasın

Hızlı yaşlanmanın gizli nedenlerinden biri olan oksidatif stresin hücrelere hasar verip, vücudu adeta paslandırdığını belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, bu sorunla başa çıkma yollarına dikkat çekti.